Gör lindblomste när linden blommar

Linden (Tilia cordata) är ett ädellövträd som växer i stora delar av Sverige upp till södra Norrland. Den blommar vanligtvis i sena delen av juli och sprider alltid en fantastisk doft. Blommorna är vita med gröngula inslag och rödaktiga pistiller. Dessa blommor ger ett smakrikt te som lindrar vid hosta. Karaktären är lite besk och påminner lite om grönt te men med en blommigare doft.

Ingredienser

  • Ca en liter färska lindblommor

Gör så här
Plocka ett stort antal lindblommor, en liter räcker till ca 10 portioner. Ta gärna med bladen som sitter fast i blomman. Bladlössen brukar trivas i linden så var noggrann att ta bort dem.

Lägg sedan ut blommorna luftigt på papper i några dagar eller sätt dom i ugnen på svag värme (50 grader) med luckan öppen i ett par timmar. När bladen är helt torra och knastriga är de klara. Smula sedan ner blommor och blad i mindre delar och lägg dem i en lufttät burk.

Lindblomste är ganska svagt så du kan behöva ett par teskedar för att få smak. Häll varmt vatten över blommorna och låt det stå och dra ett par minuter. Sedan är det bara att njuta.